Panduan Ringkas ke #RWMF2017

Mungkin rami juak urg kita ke Rainforest World Music Festival 2017 di Kampung Budaya Sarawak (Cultural Village), Santubong. Tok adalah beberapa panduan ringkas bagi sidak yang nak ke RWMF2017, Jadual Ringkas Stage Show dan Aktiviti serta lokasi Bus untuk nait ke Santubong nun. Sumber: www.rwmf.net  

Transport Miak Nama Man @ Kuala Lumpur

Masalah utama kita orang Sarawak mun sampe di KLIA2/KLIA1 semestinya transport. Walaupun banyak pilihan transport kita bila sampe TAPI mun dapat nemu samadirik kita urg Sarawak dah kira syukur Alhamdulillah. Kita nak berondeng pun senang, nak bertanyak pun senang pendek kata mudah lah. Kali tok, kamek org nak share cerita business sorang anak Sarawak yang…

Kopi? Bing!

dolok-dolok, mun nak minum kopi- ada 2 jak pilihan. kopi biasa dgn nescafe ajak. lepas ya nak minum rasa kopi yg nyaman- mcam biasa kedai kopi apek la jawabnya. setelah berpuluh tahun kita dibesarkan dengan air kopi-o dan kopi peng, kinek tok dah banyak variant kopi yg terdapat di sekitar kita. dari minuman yg biasa-biasa,…

“Mak” Laksa Sarawak…

Mungkin suatu ketika dolok, laksa bukanlah susah ne nak dicarik di kala waktu malam. especially Laksa Sarawak yg rasanya menepati citarasa lidah kita urg Sarawak. berlemak, berempah, pedas dan yg paling penting ‘mixture’ ya cun. Di Kuching, Mom’s Laksa Jalan Semarak- Petra Jaya mungkin jawapan kepada pencarian Laksa Sarawak untuk menu malam kitak urg. Dibukak…

“Mi Sarawak”

Sebenarnya kurang pasti juak apa sebenarnya nama mee tok. Mee nya seolah2 keras kedak2 mee segera. Sik macam mee segera/bihun yg perlu diselur dgn air panas utk melembut nya, tp mee tok hanya perlu diselur sekejap jk pakey melembutnya, mun overcooked, nya jadi lembik mcm pelik jk rasanya…